tisdag 24 januari 2012

iBooks Author - rollspelens framtid

Apple hade ett litet event här i veckan. Kanske inte en jättesnackis eftersom ingen ny pryl du kan hålla i släpptes. Men det som släpptes var desto mer revolutionerande för oss rollspelare - nya iBooks 2 och iBooks Author (i alla fall om man kan acceptera att vara bunden till Apple-plattformen).

Vad gör dessa nya appar till Mac och padda. Jo, nu kan du läsa och framförallt skapa interaktiva böcker. Ni med minne som elefanter minns säkert hur mycket snacket gick när paddan först kom - hur den skulle kunna revolutionera eller i alla fall tillföra en massa till rollspel. Nu blev det väl inte riktigt så i verkligheten.

Men nu har vi chansen, med iBooks Author kan du skapa interaktiva böcker med filme, zoombara kartor, tärningsrullare, aktiva slumptabeller etc. Ett spel som jag tror kan dra på det hela är Coriolis (och någon i Fria Ligan ska prova att konvertera Iskallt Inferno till den nya plattformen). Kolla bara den färdiga mallen till astronomiboken som är inbyggd i appen. Kan bli hur snyggt som helst.


Sen lägger man till några interaktiva kartor (en zoombar Trakorienkarta skulle inte vara fel) eller lite sjysst grafik. Vi får nog se mer av det här...

4 kommentarer:

 1. Efter att ha testat det lite snabbt så håller jag med om att potentialen är enorm för rollspelsproduktion. Tyvärr kommer de fina möjligheterna med ett pris och det är ett ganska stort aber i sammanhanget. Allt man skapar i Ibooks Author får bara säljas via Ibooks och de har inte några vettiga exporteringsmöjligheter till Epub3 eller liknande. Med andra ord måste man sitta och göra dubbeljobb om man vill nå fler än Ipad-ägare. Och det vill man ju.

  Om någon skulle göra en Ibooks Author-klon som stödde öppna format så vore det verkligen en stor grej...

  Mer om detta här:
  http://stuff4nonsense.wordpress.com/2012/01/21/ooh-crit-presenting-rpgs-with-ibooks-author/

  och här:
  http://forum.rpg.net/showthread.php?611001-Apple-iBooks-iBooks-Author-iPads-RPGs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ju vara lagom provokativ också i bloggistiken ;)

   Känns ändå som ett superbt koncept som bygger vidare på det man ville göra med paddan när den kom. Man får ta att det är låst och testa :)

   Radera
 2. Jag tror att det blir en hit med iBook Author och ser fram emot att få börja köpa rollspel på det sättet istället för statiska pdf:er. Att det sen är en "låst" plattform är ju en sanning med modifikation.

  Det är ju ett publiceringsverktyg gjort av Apple för att göra e-böcker som skall in i iBooks, Apples butik / applikation som bara finns till iOS. Annars hade det väl döpts till Ebook author. ;)

  Sen går det väl att exportera resultatet till PDF misstänker jag. Å andra sidan så borde väl Adobe komma ut med något liknande snart som kan göra multimediala eböcker vad det lider. Nåja, spännande framtid är det iaf :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det kan göras om till ett "platt" format men vet inte. Det kliar iaf i fingrarna att prova att göra en iBook. Tror som du att en del saker kan betjänas av det här formatet.

   Radera